torsdag 6. november 2008

Når skal domstolene bli enig?

Leser i VG i dag om en ambulasesjåfør som har kjørt motorvogn i påvirket tilstand. Dette har riktig nok skjedd på fritiden til sjåføren. Hele artikkelen kan leses her.
Som nevnt i artikkelen er utgangspunktet at dersom en har promille over 1,2 skal retten til å føre motorvogn inndras i minimum to år. Sjåføren i dette aktuelle tilfellet hadde 1,4 i promille, altså en promille over de føringer som er lagt på dette området. Således skulle førerkortet vært inndratt i minimum to år.

Men tingretten har her lagt til grunn at siden vedkommede er ambulansesjåfør, altså yrkessjåfør, bør inndragningen settes noe kortere da dette vil få store konsekvenser for domfelte.

Men er det ikke mer rimelig å anta at en yrkessjåfør bør være mer klar over de farer, og da spesielt en ambulasesjåfør, som kan forekomme ved promillekjøring? Det er etter min mening på sin plass å dømme like hardt om ikke strengere for yrkessjåfører som kjører med promille som den vanlige mann i gata.
Her er personer som faktisk er avhengig av førerkort for å kunne utøve sitt yrke, da bør de høyeste grad ikke utføre handlinger som kan ende i at førerkortet blir inndratt, altså at de blir arbeidsløse.

Her være seg det å være mer aktsom i trafikken, ikke kjøre over fastsatte fartsgrense og da ikke minst promillekjøring.

Det som er problemet her er at faktisk flere tingretter har et delt syn i denne saken. Noen tingretter har domsavsigelser som går mot det jeg måtte mene. Mens nå sist i VG tingretter som heller i motsatt retning. At siden de er yrkessjåfører og avhengige av førerkort bør de få en mildere straff.

Etter min mening er det viktig at tingrettene er i harmoni på dette punktet. Og at det ikke må ankes høyrere opp i rettssystemet for at en skal få en avklaring på det. Her kan en også risikere at lagmanssrettene har rundt om i landet har forskjellig syn på nettopp denne saken.

Er det ikke rimelig å kreve at en yrkessjåfør er mer klar over de farer som er i trafikken og således ved overtredelser bør straffes like hardt om ikke hardere?

3 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg vil tippe at det er mye i denne saken som ikke er belyst i artikkelen.
Lyser jo lang vei at VG vil ha et stort oppslag. "Ambulanse" står jo nevnt over alt. Ikke var han i tjeneste, og ikke var det med uniformert bil heller..
Selvfølgelig bør en som er i "bransjen" tenke litt lenger, men han var full. Og er man full så gjør man ofte dumme ting.

Det er ikke uvanlig å få nedsatt straff når man er yrkessjafør, så jeg synes straffen er helt riktig.

Som sagt. Det er nok mye vi ikke vet i denne saken.

Liten sa...

Veldig bra sagt! Synes det blir så altfor tåpelig å legge vekt på at dette er ambulansepersonell.. Likeså om det hadde vært en politimann, drosjesjåfør eller trailersjåfør osv. De er fortsatt mennesker og alle kan gjøre feil. Det var jo heller ikke sånn at h*n kjørte i uniform, med pasient eller i uniformert motovogn, dette gjorde h*n som privatperson og har da ingenting med yrket å gjøre!

Media er utrolig flinke til å blåse opp det hele. Hadde det eksempelvis vært en barnehagearbeider, sykepleier, regnskapsfører eller annet, så hadde det jo ikke engang kommet på trykk!

Unknown sa...

Dette handler stort sett om prinsippene om dobbeltstraff, som forøvrig promillelovgivningen har vært gjennom flere runder for.
Poenget at straffen ved å bli fratatt førerkortet i prinsippet medfører at personen blir fratatt muligheten til å utøve sitt yrke, noe som normalt ikke skal forekomme. Dette igjen medfører at for en yrkesjåfør er straffen ved å miste førerkortet langt strengere enn for den vanlige borger, og det er dermed ikke uvanlig at de får redusert inndragelsen. Dog blir dette ofte også kompensert gjennom høyere bøter.